Ostoskori 0

Kultaseppämestari Kristian Saarikorpi

Kultaseppämestari Kristian Saarikorpi

Kultaseppämestari Kristian Saarikorpi päätyi korualalle sattuman kautta. Nuorena hän ei ollut antanut ajatustakaan korujen syntyperälle. Vasta kun hän armeijassa tapasi kultaseppäkoulua käyvän kaverin, ajatus iski Kristiania kuin lekalla päähän: joku tosiaan suunnittelee ja valmistaa korut!

Aarre-rannekoruArmeijan jälkeen Kristian haki Lahden kultaseppäkouluun ja pääsi sisään ensi yrittämällä. Koulupäivät olivat pitkiä: ei ollut tavatonta, että Kristian työskenteli kellon ympäri. Opiskelu oli kuitenkin mielenkiintoista ja palkitsevaa ja poiki Kristianille paikan A. Tillanderin pääsuunnittelijana heti hänen valmistuttuaan.

A. Tillander on kuuluisa jalokivikoruistaan, ja niitä Kristian suunnitteli ja valmisti neljän vuoden ajan. Näihin vuosiin Kristianilla mahtuu paljon hyviä muistoja. Yksi jännittävimmistä hetkistä hänelle oli, kun hänen tehtäväkseen tuli upottaa koruun neljännesmiljoonan arvoinen jalokivi. Hetki oli jopa pelottava, mutta onnistuminen tällaisessa tehtävässä on äärettömän palkitsevaa.

Kristian Saarikorpi
Nykyään kultasepänkin työ on mennyt suurelta osin digitaaliseksi. Perinteisiä kultasepän työkaluja käytetään enää aniharvoin, kun kaikki suunnitelmat tehdään 3D-mallinnuksella. Sepän taitoja vaaditaan silti yhä, ellei jopa enemmänkin kuin ennen. Kultasepän on tunnettava materiaalinsa ja hänellä on oltava näppituntuma koruihin. Kristian onkin tarkka käyttämiensä materiaalien ainevahvuuksista. Hänen valmistamansa korut on tehty kestämään aikaa ja käyttöä.

Huippukäsityö ja moderni teknologia näkyvät Kristianin suunnittelemissa koruissa. Hän haluaa erottua designin kautta ja tehdä asioita, joita muut eivät ole vielä tehneet. Monet asiakkaat löytävätkin Kristianin jonkin hänen suunnittelemansa korun kautta ja ihastuvat niiden erilaisuuteen. Muutamia Kristianin suunnittelemia koruja on nähty Linnanjuhlissakin.

Aarre-riipus
Kristianin suunnitteleman Aarre-malliston lähtökohtana oli avain. Avain on voimakas symboli, jolla on vahva arvolataus valtaan ja salaisuuksien sulkemiseen. Kristian halusi tehdä vanhannäköisen avaimen, joka ei kuitenkaan noudattaisi mitään tiettyä tyylisuuntaa, joka oikeissa avaimissa on yleensä helposti nähtävillä. Kristian haki ideoita tuhansien avainten kuvista ja toteutti korusarjan, jonka jokaisessa korussa on lukemattomia yksityiskohtia. Näin vanhakin koru voi paljastaa uusia puolia itsestään kantajalleen.

Asiakkaille suunniteltavien korujen lähtökohtana Kristianilla on aina asiakkaan ideat ja toiveet. Tämä henkilökohtaisuus toteutuu hyvin Kristianin yrityksessä Jevelo, jossa asiakkaat saavat itse suunnitella korunsa. Koru valmistetaan Ruukin kylässä ja lähetetään asiakkaalle ylläpitämään rakkaita muistoja.

Kristian toivookin, että joka korulle syntyisi oma tarinansa korun kantajan kautta. Koru voi puhua ihmisen puolesta ja välittää tunteita lahjana annettuna. Monilla ihmisillä onkin yksi rakas koru, joka on käytössä lähes aina ja johon kantajalla on voimakas tunneside. Jotkin korut pääsevät jatkamaan elämäänsä jopa pidempään kuin niiden ensimmäinen omistaja tai suunnittelija, jos koru annetaan esimerkiksi suvussa eteenpäin.

Kristian Saarikorpi
Aina korun valmistaja ei voi arvata korun ensimmäistäkään käyttökohdetta. Kristianilla on hauska muisto uransa alkuajoilta, kun hän valmisti erittäin kalliin korun asiakkaalle. Asiakas oli kuitenkin tyytymätön koruun tullessaan pian kertomaan, ettei se asettunut hänen kaulalleen hyvin. Kristian oli kummastunut, sillä koru oli valmistettu juuri tälle asiakkaalle ja näytti laskeutuvan hyvin. Syy kuitenkin selvisi, kun asiakas selitti tilanteen: kun kyykkii koru kaulassa perunapellolla, niin koru menee ihan vinksalleen! Juhlakorulta vaikuttanut koru olikin kantajalleen niin tärkeä, että hän piti sitä arkenakin.

Kristianin oma lempikoru on hänen vaimonsa tekemä solmionpidin ja kalvosinnapit. Ne muistuttavat tietokoneen näppäimistön näppäimiä ctrl, alt ja del. Se sopiikin Kristianille mainiosti: korussa on henkilökohtainen vivahde, ja se ylläpitää kantajalleen rakkaita muistoja.


Vanhemmat artikkelit Uudemmat artikkelit