Ostoskori 0

Lumoavan muotoilujohtaja Heikki Hartikainen

Lumoavan muotoilujohtaja Heikki Hartikainen

Heikki Hartikainen on ollut Lumoavalla töissä Lumoavan alusta lähtien. Ensimmäisistä Lumoavan malleista Heikin suunnittelemia ovat Toivo ja Kaarre. Molemmat mallistot ovat edelleen saatavilla. Uudemmasta tuotannosta Heikin suunnittelemia ovat muun muassa suositun Hali-sarjan korut.

Heikki asuu perheineen Kuopiossa. Hän muutti kaupunkiin kolmekymmentä vuotta sitten, kun hän sai töitä Saurumilta, Lumoava-merkin omistajalta. Heikki oli juuri valmistunut Lahden kultaseppäkoulusta taidekaivertajaksi. 1990-luvulla hän sai mahdollisuuden työskennellä kultasuunnittelijana Saurumilla. Heikin mukaan työ on ollut hänen opettajansa, ja sen lisäksi hän valmistui kaivertajamestariksi vuonna 1999.


Heikki HartikainenHeikki on Lumoavan perustajajäsen Eelis Aleksin ja Kristian Saarikorven kanssa. Lumoava julkaistiin lokakuussa 2008 parin vuoden valmistelun jälkeen. Suunnittelijat loivat ensimmäiset mallistot uuteen suomalaiseen design-korusarjaan. Lokakuun kolmatta päivää juhlitaan Lumoavan päivänä, ja silloin on usein luvassa uusien mallistojen julkaisu.

Heikin mukaan korujen yksi tarkoitus on säilöä muistoja. Hän toivoo, että jokainen koru olisi kantajalleen muisto jostakin: korun antajasta, tilanteesta jossa koru saatiin tai tapahtuma jonka vuoksi koru on saatu. Koru voi muistuttaa myös ihmissuhteesta, joko rakkaudesta tai ystävyydestä, tai se voi olla kantajan itselleen ostama merkki jostakin tapahtumasta, esimerkiksi työn saamisesta.

Oli korun merkitys mikä tahansa, rakasta korua tulee pidettyä jatkuvasti - töissä, juhlassa, jopa lenkillä. Ihmisillä on usein tapana kosketella kaula- tai korvakoruaan, jota kautta he saavat yhteyden korun hyvään muistoon. Mikäpä onkaan ihanampi ajatus, kuin että joku on ajatellut juuri sinua, kun on valinnut korun sinulle? Korut ovat olemassa jakaakseen ja muistuttaakseen onnesta.

Heikki ei itse käytä paljon koruja, lukuunottamatta rannekoruja. Hän on etuoikeutettu pitämään malleja, joita ei ole vielä julkaistu. Samalla se on uuden korun testausta: miltä se tuntuu käytössä, voiko sitä pitää hiihtolenkillä tai onko se hyvin tasapainossa.

Nykyään Heikki vastaa Lumoavalla muotoilusta ja tuoteportfoliosta. Lumoava-korut valmistetaan Saurumin tehtaalla Kuopiossa. Saurumilla on töissä 48 henkilöä ja yrityksen liikevaihton on 7 miljoonaa euroa. Heikki tekee yhteistyötä monien ihmisten kanssa, että paperille piirretystä hahmotelmasta saadaan koru ja se saa vielä ansaitsemansa paikan kauppojen näyteikkunoissa.

Heikki valvoo, että parhaimmat hahmotelmat muutetaan 3D-malleiksi, joiden avulla hienosäädetään korun mitat ja muodot täydelliseksi, ennen kuin koru siirretään valmistukseen. Korun myymälänäkyvyys suunnitellaan ja sille valmistetaan sopiva kotelo. Korusta otetaan sekä tarkkoja tuotekuvia että mielenkiintoisia tunnekuvia mallin kanssa. Heikin vastuulla on, että kaikki tämä menee jouhevasti ja Lumoavan rohkean tyylin mukaisesti.


Hali-sarjan riipusHali on Heikin oma lempimallisto. Hali-sarjan korut ovat hyvin paljaita, sydämen muotoa jäljitteleviä ja kirkaspintaisia. Heikin pelkistetty tyyli tekee korusta haavoittuvan, sillä ihmissilmä näkee pienetkin vääristymät mittasuhteissa tai muodoissa. Samaan aikaan korun yksinkertaisuus tekee siitä hyvin herkän ja ajattoman.

Hali on ollut tuotannossa kolme vuotta. Siitä on tullut yksi Lumoavan suosituimmista korusarjoista, ja siitä onkin valmistettu lähes 40 000 korua. Jokaisesta myydystä Hali-korusta Lumoava lahjoitti osan Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle niin, että kokonaissumma kahden vuoden ajalta oli 125 000 €.

Hali kuvastaa Heikin tyyliä parhaimmillaan: se on yksinkertainen mutta näyttävä, herkkä mutta voimakas ja tuo mieleen hyviä muistoja. Kukapa ei haluasi halia rakkaaltaan?


Uudemmat artikkelit